Nestore gaat testfase in

Van maart tot juli 2020 zal de virtuele coach NESTORE genieten van het gezelschap van senioren in Barcelona, Milaan en Schiedam/Rotterdam. Het Preventie Collectief zal in samenwerking met Hogeschool Rotterdam gedurende de pilotstudie de bruikbaarheid en de mogelijke impact van dit nieuwe systeem voor gezond ouder worden onderzoeken.

NESTORE heeft de vorm van een minimalistische draadloze luidspreker en is veel meer dan alleen een zwarte klankkast. Het is een intelligent systeem dat bij de mensen thuis wordt geplaatst om hen in een dagelijks gesprek te ondersteunen en begeleiden. Het geïntegreerde prototype is nu klaar, de pilotstudies voor de validatie van de NESTORE-aanpak en het systeem beginnen in Monza (Italië), Barcelona (Spanje) en Schiedam/Rotterdam.

De deelnemers aan de pilotstudie worden verdeeld in twee groepen. Mensen die thuis het NESTORE-systeem installeren en ermee werken, en een controlegroep die wordt uitgenodigd om met meer traditioneel materiaal (tijdschriften, video’s, enz.) na te denken over een gezonde levensstijl.

In elk van de pilotlocaties gebeurt het volgende: 1) De startsituatie van de deelnemers wordt in kaart gebracht door middel van metingen door het wetenschappelijke team. 2) Een volgt een periode van zelfstandige samenwerking van de senioren met het NESTORE-systeem thuis. 3) Er wordt evaluatieonderzoek gedaan aan het eind van de testperiode.

“Na alle co-designsessies met senioren voorafgaand aan de pilotstudie zijn we nu erg benieuwd hoe de deelnemers het NESTORE platform zullen ervaren”, aldus Dr. Canan Ziylan, wetenschappelijke coördinator van de pilotstudie in Nederland. “Na een lange periode van voorbereiding in Schiedam met de gemeente en verschillende ouderenzorgorganisaties popelen we nu om daadwerkelijk met NESTORE aan de slag te gaan”, aldus Ton Mosheuvel, projectleider in Schiedam.

NESTORE in een notendop

Net zoals de mythologisch Nestor is NESTORE een innovatieve coach die mensen wil begeleiden bij het ouder worden door gepersonaliseerde adviezen te geven en de besluitvorming te ondersteunen. Zodat we ons welzijn kunnen behouden en het aantal jaren dat we zelfstandig leven kunnen verlengen. NESTORE (Novel Empowering Solutions and Technologies for Older people to Retain Everyday life activities) is een Europees onderzoeksproject dat wordt gefinancierd door het Horizon 2020-programma van de Europese Commissie in het kader van de subsidieovereenkomst nr. 769643.

Nuttige links