Op pad met Nestore

Het Preventie Collectief verzorgt in samenwerking met Seniorenwelzijn een Preventielab voor NESTORE, de virtuele coach om zo lang mogelijk fit en vitaal te blijven. NESTORE is een Europees project waarin we samenwerken met 7 Europese Universiteiten en diverse technologiebedrijven. Vrijdag 16 februari startten wij samen met de TU Delft een serie gesprekken met senioren over de rol van technologie in hun dagelijks leven. Het materiaal voor deze gesprekken werd ontwikkeld door Sheffield University.

Het beeld bestaat soms dat ouderen nog weinig van nieuwe technologie gebruik maken. Niets is minder waar. Steeds vaker wordt technologie gebruikt om het leven te vergemakkelijken en zware taken lichter te maken. Maar ook in het contact met kinderen en kleinkinderen wordt steeds vaker van nieuwe technologie gebruik gemaakt. Het kan afleiden van persoonlijke contacten, maar zeer zeker ook bijdragen aan betere en meer sociale contacten.

Tijdens de eerste workshop maakten we middels de verhalen van de deelnemers een historische reis door hun leven en hoorden wij welke rol nieuwe en veranderende technologie speelt. Om uiteindelijk uit te komen op gesprekken over serious games en de adaptatie van techniek voor preventie van functieproblematiek.

In totaal zullen er vijf workshops plaatsvinden en krijgen we daarmee een beeld van de wensen en behoeften van senioren rondom technologie die hen kan ondersteunen in het versterken van hun netwerk en het uitvoeren van sociale activiteiten. Het doel is om dit beeld om te zetten in een tastbaar product dat we weer kunnen voorleggen aan de senioren, zodat het beoordeeld en waar nodig doorontwikkeld kan worden. De ontwikkelde virtuele coach kan de senioren daarmee ondersteunen om zo lang mogelijk fit en vitaal te blijven, iets waar het Preventie Collectief graag aan mee werkt.